Klubbens historie

Sarpsborg Innebandyklubb har sitt utspring i to klubber, Opstad IBK og Borg SK, her fortelles historien om sammenslåingen av de to klubbene sett fra et par sentrale personers ståsted. Øyvind Paulsrud og Atle Wallin forteller:

HISTORIEN OM OPSTAD IBK/ SARPSBORG IBK FREM TIL SOMMEREN 2000

Skrevet av Øyvind Paulsrud (redigert av Pål Espen Groth)

Opstad IBK ble stiftet 1. mars 1991, og formelt opptatt i Norges Idrettsforbund og Østfold Idrettskrets 23. april samme år. En kameratgjeng bestående av Pål Espen Eriksen (heter nå Pål Espen Møller Knøsmoen), Trond Gundersen, Tormod Bjørnland og John Olav Femmen fikk lyst til å organisere «trimmen» i fastere former, og en ny klubb var dermed et faktum.

Klubben startet opp med et herrelag, men allerede i november samme år kom damene med. På neste årsmøte, i mars 1992, kunne klubben se tilbake på et år som hadde gått overraskende bra. Herrelaget hadde gjort det bra sportslig, og sto uten tap de siste fem månedene. Damelaget hadde økt medlemstallet fra 4 til 27 på kort tid, og herrene hadde blitt mange nok til å kunne stille to lag. Klubben var også så heldig å få disponere et tomt lagerbygg tilhørende ASKO Østfold, og hadde derfor god tilgang til både egen treningstid og inntekter fra utleie til andre klubber.

Utviklingen gikk raskt videre, og nye lag ble startet. I sesongen 1992/1993 hadde klubben andrelag på både dame- og herresiden. Vi disponerte nå et annet lokale, nemlig der STOPP Kjøpesenter på Tunejordet ligger i dag. Her var det ingen utleiemuligheter til andre klubber, men klubben ble i hvert fall spart for utgifter til egne treningstimer.

Etter hvert som klubben utviklet seg, ble tanken om et navnebytte lansert. Ideen dukket først opp i mars 1992, og aktuelle navn var da Sarpsborg IBK eller Borg IBK. Tanken var at dette skulle få flere enn Opstadfolk til å føle seg hjemme i klubben, i tillegg til at det ble lettere for folk utenfor Sarpsborg å plassere klubben på kartet. Navnebyttet ble en realitet før sesongen 1995/1996. Da ble det avholdt «navnebyttefest» i oktober, og det nye navnet ble Sarpsborg Innebandyklubb.

På midten av 90-tallet merket både vi og andre klubber at interessen for innebandy ikke utviklet seg like raskt som tidligere. Dette ga seg utslag i problemer med å skaffe spillere, spesielt på damesiden. Det ble også merkbart verre å få folk til å gjøre en innsats for klubben. Den veksten som innebandyen hadde hatt, gjorde i tillegg at kravene til klubbens organisasjon var langt mer omfattende enn tidligere. Flere av klubbene som ble startet på samme tid som Opstad IBK, måtte legge inn årene på denne tiden. For SIBKs vedkommende toppet problemene seg i årene 1998 til 2000. I denne perioden var elleve av de tyngste vervene fordelt på to personer det ene året og tre personer det andre året. Til tross for dette arrangerte klubben NM-finaler i Skjeberghallen både i 1997 og 1998.

Damelag i blått

Dette gjorde at nye løsninger tvang seg fram. Våren 1999 hadde SIBK diskutert en mulig sammenslåing med Borg Sportsklubb. Klubbene ble da enige om å vente ett år. Våren 2000 ble så samtalene gjenopptatt, med det resultat at klubbene slo seg sammen under navnet Sarpsborg Sportsklubb.

HISTORIEN OM BORG SPORTSKLUBB

Skrevet av Atle Wallin (forkortet og redigert av Vidar Jarberg)

DET HELE STARTET på Dickens i Sarpsborg den 27.07.95. Da ble klubben stiftet, og tilstede på møtet var det seks personer. Per Heines, John Olav Harr, Petter Wiik Nilsen, Morten Riise, Anders Nordstad og Atle Wallin. Det var altså disse personene som stiftet klubben.

Det tok ikke lang tid før klubbens grense på 20 medlemmer var nådd, og serien skulle starte. Som nystartet klubb, måtte Borg Sportsklubb starte i den nederste divisjonen i Østfold, tredje divisjon. Klubben fikk Øreåsen IBK 2 som sin aller første motstander i seriespill. Det var en meget jevn kamp, som Borg Sportsklubb tilslutt kunne gå seirende ut av.

Treningene foregikk inne i gymsalen på Hafslund Ungdomsskole to ganger i uken. Klubben hadde ingen trener, men en kampmoral og en innstilling om å ikke tape, som gikk utenpå de fleste andre lag. Etter hvert fikk klubben treningstider i Sarpsborghallen, noe som bedret treningene betraktelig. Borg Sportsklubb åpnet “slusene” for nye medlemmer, og antallet medlemmer steg fort til rundt 35 personer.

Klubben arrangerte tidlig innebandyskole i Sarpsborghallen. Dette var utrolig populært blant de små i Sarpsborg, og det første kurset ble fulltegnet i løpet av tre dager. Treningene for de små fortsatte også etter at kurset var slutt, og denne innebandyskolen skulle vise seg å bli nøkkelen til det som senere ble en stor ungdomsavdeling i Borg SK.

Sesongen 1997/1998 hadde klubben mange utfordringer, som å forsvare seriemesterskapet fra året før. Men også utenom det sportslige var det utfordringer, fordi klubben også måtte klare å organisere trening/trenere for alle ungdommene som nå begynte i klubben.

På A-lags nivå fikk Borg sju nye spillere fra Skjeberg IBK som ble lagt ned før denne sesongen (97/98). Dette førte til at klubben hadde en bred og kvalitetsmessig bra stall å jobbe med.

Borg Sportsklubb 1999-2000

SAMMENSLÅINGEN mellom Sarpsborg IBK og Borg SK ble allerede diskutert før 1999/2000 sesongen, men begge klubbene ble enige om å vente en sesong.

På ungdomssiden hadde klubben med mange lag, og Borg SK hadde nok småguttespillere til å stille med to lag denne sesongen (1999/2000). Dessverre viste det seg at å få folk til å ta tillitsverv i klubben var vanskelig. Sarpsborg IBK slet med nøyaktig det samme problemet, og etter endt sesong, ble begge klubbenes styrer enige om at en sammenslåing av klubbene var eneste løsning på sikt.

Borg SK og Sarpsborg IBK slo seg sammen og stiftet den nye klubben Sarpsborg Sportsklubb, eller Sarpsborg Sharks, som medlemmene selv kaller seg. Dette er nå den største innebandyklubben i Sarpsborg, og sammenslåingen har gitt det resultatet både Sarpsborg IBK og Borg SK ønsket seg.

 

Om sammenslåingen av Sarpsborg Innebandyklubb og Borg Sportsklubb:

Sarpsborg Sportsklubb / Sarpsborg Innebandyklubb

Skrevet av Øyvind Paulsrud og Pål Espen Groth (forkortet og redigert av Vidar Jarberg)

Sarpsborg Sportsklubb (SSK) ble formelt stiftet 14. juli 2000. Klubben ble dannet som en sammenslåing mellom Borg Sportsklubb (stiftet 1995) og Sarpsborg Innebandyklubb (stiftet 1991 under navnet Opstad Innebandyklubb). Sammenslåingen var et naturlig resultat av de to tidligere klubbenes ønske om å etablere seg i Norgestoppen på herresiden, samtidig som det skulle være et godt innebandy-tilbud til alle aldersgrupper og begge kjønn.

Den første sesongen for den nye klubben begynte bra. Tidligere Sarpsborg IBK hadde unnagjort to sesonger i herrenes Eliteserie før sammenslåingen, med syvende og sjette plass som resultat. Den første sesongen i den nye klubben ga en femteplass i Eliteserien. SSK stilte også lag i klassene for knøtt, smågutt, gutt, herrer junior, herrer senior (to lag) og dame senior. Spesielt gledelig var utviklingen på damesiden. Sesongen før hadde vi problemer med å stille nok spillere til å få startet kampene. Derfor startet den nye klubben en rekrutteringskampanje i forkant av debut-sesongen, og endte opp med et nesten ”overbefolket” damelag.

I de neste sesongene gikk det jevnt og trutt framover. Stadig nye lag og spillere kom til, og det sportslige resultatet var gjennomgående bra. I sesongen 2004/2005 ble det ble kretsserie-mesterskap både til rekruttlaget og juniorlaget, sølv til herrer 3 og gutt, og bronse til pikelaget.

Herrenes førstelag klatret også oppover i denne perioden, og ble nummer fem i 2001/2002 (som året før). Deretter fulgte en tredjeplass og en andreplass før målet ble nådd i sesongen 2004/2005. Fasit ble både seriemesterskap og NM-gull med dertil hørende Kongepokal. I serien ble det kun ett tap og en uavgjort på tjueto kamper, og vi satt også scoringsrekord med et snitt på over ti mål pr kamp. NM-gullet var ekstra velkomment med tanke på at klubben aldri tidligere hadde kommet lenger enn til kvartfinalene i NM. (NM-sluttspillet begynner med kvartfinaler mellom de åtte beste lagene fra seriespillet). Av andre ting å nevne vil det være at klubben i 2004 arrangerte NM-finaler for tredje gang, men første gang i Sparta Amfi.

Vår suksess på herrefronten, sammen med Greåker IBKs dominans tidligere, gjør Østfold til ”hovedsetet” for norsk innebandy på herresiden, i hvert fall hva sportslige resultater angår. Dette gjør at sporten får god dekning i Østfoldmediene.

I 2005 ble det foreslått å endre navnet tilbake til Sarpsborg Innebandyklubb, og i søknaden til Sarpsborg Idrettsråd står følgende å lese:

«Sarpsborg Sportsklubb ønsker å bytte navn til Sarpsborg Innebandyklubb, etter enstemmig vedtak på ordinært årsmøte. Klubben har som kjent hatt dette navnet tidligere også, og bakgrunnen for «vinglingen» er som følger:

Sarpsborg Innebandyklubb og Borg Sportsklubb slo seg sammen i år 2000. For ikke å gi medlemmene følelsen av at den ene klubben «slukte» den andre, brukte vi et ord fra hvert av de gamle klubbnavnene. Nå, fem år senere, er det ingen som tenker Borg og Sarpsborg lenger. I mer uformelle sammenhenger brukes dessuten «Sarpsborg Sharks» nesten konsekvent. Siden klubben er en ren innebandyklubb, og ikke har noen visjoner om noe annet, føler vi at det er riktigere nå å hete Sarpsborg Innebandyklubb formelt.»

Søknaden ble innvilget, og klubbnavnet har vært Sarpsborg Innebandyklubb siden den gang.

I forkant av sesongen 2005/2006 sto vi som den klart største innebandyklubben i Sarpsborg, med fjorten lag og rett i underkant av to hundre aktive spillere. Vi var blant de største av Østfold Bandykrets’ tjue medlemsklubber. Sesongen 2005/2006 endte sportslig sett med en fjerdeplass i eliteserien for herrer, og vi røk ut av NM etter to tap i semifinalene.

I sesongen 2006/2007 slet klubben veldig økonomisk, etter å ha gått mye i minus på en «kasse» som fra før av ikke var veldig full. Klubben slet med stor negativ egenkapital. Sportslig sett var det kun herrene våre som deltok i serier utenfor kretsen, og disse endte på en andreplass i eliteserien. I sluttspillet ble det imidlertid stopp i kvartfinalene, etter en seier og to tap. Medlemstallet viste en liten nedgang, blant annet fordi junior-damelaget ble trukket i løpet av sesongen.

Sesongen 2007/2008 ga et oppsving både sportslig og økonomisk. Sportslig sett endte det med gull i både serie og NM for herrene. Vi arrangerte for øvrig selv NM-finalen i Sparta Amfi (der vi slo Fjerdingby 9-5 i finalen), og dette var et viktig bidrag til det gode økonomiske resultatet denne sesongen. Medlemstallet pekte nå oppover igjen, bl.a. etter at vi fikk kontinuitet på trenere for damelaget.

Sesongen 2008/2009 ga en bra økning i bredden, og for første gang sto vi med over 200 aktive medlemmer. Herrene endte denne sesongen på andreplass i eliteserien og det samme i NM. Vi arrangerte også NM-finalene denne sesongen i Sparta Amfi, og måtte bite i gresset for Greåker i finalen her. Vi spilte dessuten Europacup denne sesongen. Økonomisk ble det et lite underskudd, som vi sier oss fornøyd med etter å ha vært i Europa både for kvalifisering og selve E-cupen, samt at finanskrisen var på høyden da.

Sesongen 2009/2010 ga en ytterligere økning i medlemstallet for klubben. Sportslig sett ble det ingen stor sesong for herrelaget da sluttspillet gikk fløyten for første gang siden opprykket til eliteserien i 1998. Vi endte på 9. plass i seriespillet med dårligere målforskjell enn laget som tok den 8. og siste sluttspillplassen. Av lyspunkter kan nevnes at klubben hadde to aldersbestemte lag i NM-finaler, G15 vant sin finale mens G17 tapte sin. Økonomisk gikk klubben med et greit overskudd og egenkapitalen kunne styrkes ytterligere.

Sesongen 2010/2011 endte sportslig på best mulige måte med vårt eliteseriegull nr 3 når vi snøt Slevik for serieseieren på målstreken etter å ha ligget bak helt til siste kamp. I sluttspillet gikk vi greit videre til semifinale, men der tapte vi mot de kommende NM-vinnerne Fjerdingby. Medlemstallet i klubben holdt seg stabilt og økonomien styrket seg ytterligere etter et lite overskudd.

Sesongen 2011/2012 ga en fortsatt stabil medlemsmasse i klubben. Økonomisk sett fortsatte økonomien i klubben å bedre seg etter et greit økonomisk resultat. Sportslig sett endte sesongen for herrelaget med en 4. plass i seriespillet før vi i NM-sluttspillet røyk ut i semifinalen mot kommende NM-vinner Slevik. I kvartfinalen hadde vi slått ut Sveiva. Sesongen ga klubben ytterligere to aldersbestemte NM-finaler der G17 vant sin finale og G15 tapte sin.

Sesongen 2012/2013 ga klubben et godt økonomisk resultat som styrket klubben ytterligere. Medlemstallet i klubben var fortsatt stabilt høyt og nærmet seg 300. Sportslig sett ble det en sesong på det jevne med en 5. plass i herrenes eliteserie. NM-sluttspillet endte i kvartfinalen etter at vi tapte i 5. og avgjørende kamp mot Gjelleråsen.

Sesongen 2013/2014 endte med en sterk 3. plass i herrenes eliteserie. I NM-sluttspillet gikk vi greit til semifinale etter 3 strake seiere mot vår rival Greåker i kvartfinalen. I semifinalen tok det dessverre slutt etter tap i 5. og avgjørende kamp mot Tunet. Vårt G19-lag vant NM-gull etter seier mot Sveiva i finalen. I løpet av sesongen passerte klubben 300 medlemmer for første gang, en ny milepæl. Økonomisk sett gikk klubben med et lite overskudd.

Sesongen 2014/2015 ga klubben et lite overskudd økonomisk og medlemstallet lå fortsatt stabilt over 300. I eliteserien for herrer endte vi på en 5. plass før vi tapte i 3 strake kamper mot Gjelleråsen i NM-sluttspillets kvartfinale. Det kan nevnes at klubben for første gang i klubbens historie klarte å få fram 3 aldersbestemte lag til NM-finaler. Det endte med NM-gull til G18 mens J16 og G16 tapte sine finaler.

Sesongen 2015/2016 ga klubben et greit positivt økonomisk resultat og medlemstallet lå stabilt i overkant av 300. Herrelaget hadde ingen stor sesong og endte på den 8. og siste sluttspillplassen i eliteserien. Det endte da også med at vi tapte 3 strake kamper i kvartfinalen i NM-sluttspillet mot Slevik. Vårt damelag vant 2. divisjon i Østfold og takket ja til opprykk til 1. divisjon østland. Vi fikk også denne sesongen fram 3 lag til NM-finaler for aldersbestemte lag, men både J16, G16 og G18 tapte dessverre sine finaler.

Sesongen 2016/2017 var en forholdsvis svak sesong for herrelaget da vi endte helt nede på 9. plass i eliteserien. Det gjorde at vi ikke gikk til NM-sluttspill for første gang siden 2010. Dette var også kun andre gang i klubbens historie som vi ikke klarte å kvalifisere oss til dette. Damelaget gjorde en god sesong i 1. divisjon og endte som nr. 2 på tabellen. Laget som vant seriespillet ønsket ikke å rykke opp til eliteserien, da fikk vi tilbud om å rykke opp. Dette takket klubben ja til. Medlemsmassen og økonomien var stabil i klubben. Vi fikk fram ett lag til NM-finale for aldersbestemte lag, det endte med tap for J16 i finalen.

Sesongen 2017/2018 ble en opptur for herrelaget etter forrige sesongs svake resultater i eliteserien. Klubben endte som nr. 4 i seriespillet og vi slo ut Tunet i en 5. og avgjørende kamp i kvartfinalen med en nesten fullsatt Skjeberghallen. I semifinalen tapte vi i tre strake kamper mot Greåker. Damelaget spilte sin første sesong i eliteserien og endte på 7. og sisteplass, men fikk med seg to seiere i løpet av sesongen. Historiens første seier kom på hjemmebane mot BMIL med resultatet 7-3 i desember. I NM-puljespill tapte vi 2 kamper og spilte en uavgjort, det ga naturlig nok ingen semifinaleplass. To av våre aldersbestemte lag gikk til NM-finaler, G19 vant sin mens J15 tapte sin finale. Medlemsmassen og økonomien var fortsatt stabil.

Sesongen 2018/2019 ble en ujevn sesong for herrelaget i eliteserien. Vi endte på en 6. plass før vi røyk ut i 3 strake kamper i NM-sluttspillet. Damelaget gjorde sin andre sesong i eliteserien og endte på 6. plass av 7 lag, bedre både poeng- og plasseringsmessig enn foregående sesong. Laget røyk ut etter NM-puljespill og fikk dermed ikke spille semifinaler. Vårt G19-lag gikk nok en gang til NM-finale, men måtte se seg slått i finalen av Fredrikstad. Medlemstallet lå fortsatt godt over 300 og økonomien var stabil.

Sesongen 2019/2020 ble avbrutt i mars grunnet Covid19-viruset. Herrelaget endte på en sterk 4. plass i seriespillet og møtte da naturlig nok lag nr. 5 Sveiva i kvartfinalen. Kvartfinaleserien ble aldri ferdigspilt grunnet korona-pandemien, Sveiva ledet serien med 2-1 i kamper når den ble avsluttet. Ingen norgesmester ble kåret. Damelaget fikk ikke fullført hele seriespillet grunnet pandemien, men de fikk spilt 20 av 21 kamper (trippel serie) og endte på en fin 6. plass av 8 lag med 14 innspilte poeng. Sluttspillet for damene ble ikke spilt grunnet pandemien og det ble heller ikke kåret noen norgesmester. Alle NM-finaler for aldersbestemte lag ble også avlyst, men vi hadde ingen lag som var kvalifisert til noen finale. Medlemstall og økonomi var fortsatt stabil.

Sesongen 2020/2021 ble som sesongen før avbrutt grunnet Covid19-viruset, denne gangen allerede i midten av januar. Ingen av eliteseriene ble fullført og lagene ble tabellplassert etter en gjennomsnittlig poengscore utfra hvor mange poeng man hadde tatt i forhold til antall spilte kamper. Det ble en meget svak sesong for herrelaget som endte helt nede på 9. plass med kun 8 innspilte poeng (etter 12 kamper spilt). Resultatet kommer som en konsekvens av at vi har mistet mange spillere de siste sesongene uten at mange av dem har blitt erstattet. Damelaget hadde også en forholdsvis svak sesong der vi endte på 6. og siste plass med kun 3 innspilte poeng (etter 13 spilte kamper). Sluttspill for både herrer og damer ble avlyst og ikke spilt. Det ble heller ikke spilt NM-finaler for aldersbestemte lag. Medlemstallet holdt seg stabilt og økonomien ble ytterligere forbedret etter et godt økonomisk resultat.

Sesongen 2021/2022 ble gjennomført mer eller mindre normalt. Begge eliteseriene ble gjennomført, men for herrene var det noen kamper som ikke ble spilt. Plassering ble derfor avgjort etter en gjennomsnittlig poengscore (samme som sesongen 2020/2021). Herrelaget gjorde en mye bedre sesong enn forrige sesong og endte som nr 4. I sluttspillets kvartfinale møtte vi Harstad der vi tapte 1-3 i kamper etter seier i første kamp. Damelaget endte på en 7. plass av 8 lag med 10 innspilte poeng. Klubben valgte etter sesongen å trekke damelaget fra eliteserien grunnet mangel på spillere. Klubben arrangerte NM-finalene for aldersbestemte klasser i Sarpsborghallen. Vårt J15-lag spilte seg fram til NM-finale der det ble tap med 2-5 mot Tunet. Medlemstallet i klubben har økt siden sist sesong og økonomien er fortsatt stabil til tross for et underskudd.

Sesongen 2022/2023 ble gjennomført på normal måte. Herrelaget endte på 5. plass etter en treg start på sesongen. I sluttspillets kvartfinale tapte vi i tre strake kamper mot de røde, men alle kampene var tette og jevne. Damelaget spilte denne sesongen i 1. divisjon østland der de vant seriespillet. Klubben fikk tilbud om opprykk til eliteserien, men det takket klubben nei til. Klubben arrangerte igjen NM-finalene for aldersbestemte klasser i Sarpsborghallen. Klubben hadde selv ingen lag i noen finale. Medlemstallet i klubben har gått en del ned siden sist sesong. Regnskapet viste et lite overskudd og økonomien i klubben er fortsatt stabil og god.

Her følger utvalgte bilder og avisutklipp fra de siste 30 årene. De fleste avisutklippene er fra lokalavisen Sarpsborg Arbeiderblad. Bildene av varierende kvalitet, og de er ikke plassert  i kronologisk rekkefølge: